NEW LOOK

Vanaf 1946 was de wereld bezig met een wederopbouw. Er was nog steeds weinig materialen om kleding te maken en de strenge regels golden nog steeds. Mensen leefde in somberheid en in schaarste. Dit riep verschillende tegenreacties op , zowel onder de jongeren als bij ontwerpers. 


Christian Dior kwam in 1947 met een haute-couture collectie met zeer vrouwelijke, weelderige en luxueuze mode als tegenreactie op de strengheid van de mode. Hij ontwierp een wijde rok tot de kuiten, ingesnoerde wespentaille, nauwe bovenstukken en smalle schouders. Voor dit ontwerp was veel stof nodig, terwijl er juist heel weinig stof beschikbaar was. De New Look werd een groot succes en zette meteen een nieuw schoonheidsideaal neer. De New look was een totale look. De jurk werd gecombineerd met lange handschoenen, bijpassende schoenen en een handtas. Het silhouet zelf leek erg op die uit de negentiende eeuw.  De totale look was er vrouwelijk en romantisch. Dit paste bij de optimistische stemming en de wederopbouw na de oorlog.  In 1951 behoord Christian Dior tot de vijf beroemdste modeontwerpers ter wereld. Hij was namelijk de eerste ontwerper die bij elke nieuwe collectie een andere lijn gebruikte. Bekende lijnen zijn de H-lijn, O-lijn, A-lijn, Y-lijn en de zaklijn. 

Als tegen reactie op Christian Dior komt Coco Chanel in 1954 met een comeback. Haar eerste collectie leek heel erg op haar eerdere ontwerpen. Toch werd het eenvoudige Chanel pakje een groot succes. Naast het Chanel pakje werden haar tweekleurige pumps en Chanel tasje erg populair.  

In de jaren vijftig speelde drie ontwikkelingen een rol, namelijk de koopkracht, de ontwikkelingen van kunstvezels in de confectie en een bredere laag van de bevolking die kleding kan kopiëren van de rijkere mensen. Kunstvezels zijn textielvezels die niet in de natuur voorkomen maar met behulp van spindoppen worden gemaakt. Ook zijn optimistische kleuren in de mode in de jaren vijftig, zoals pastel. 

In de jaren vijftig ontstaat er ook een nieuw mode verschijnsel. De jeugd wil de mode van de ouderen niet meer kopiëren, maar gaat opzoek naar eigen identiteit. Jongeren gaan zich spiegelen aan filmsterren, zoals: James, Dean en Marlon Brando. Ook de muziekbranche hadden grote invloeden. De nieuwe rock- 'n rollmuziek van Bill Haley en Elvis Presley veroverde de wereld. 

De mode onder jongeren bestond vooral uit spijkerbroeken, witte T-shirts en leren jasjes. De nieuwe type actrices waren levendig en hadden een enorme erotische uitstraling. Het schoonheidsideaal was een zandloperlijn dat werd benadrukt door krappe jurkjes en strakke pullovers. In deze tijd werd de Barbie geïntroduceerd. Deze pop gaf het schoonheidsideaal door aan jonge meisjes. De pop liet een onrealistische vrouw zien met grote borsten wespentaille en lange benen, wat toch veel meiden wilde nastreven. 

Echter had je ook een groep jongeren vanuit de intellectuele bovenlaag die zich juist verzette tegen de populaire sterren. Zij droegen juist zwarte kleding en leefde in soberheid.

© 2020 Fashion blog. Anna Noor Ekkel
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin