EERSTE WERELDOORLOG

De industriële revolutie leidde tot groeiende welvaart en sociale en politieke emancipatie beweging. Landen als Duitsland  werden steeds machtiger. Zo investeerde Duitsland veel geld in de schepen, waardoor ze Engeland lachend inhalen en betere schepen hadden. De spanning nam toe en door de moord op Frans Ferdinand, kroonprins van Oostenrijk, in Servië verklaarde Oostenrijk de oorlog aan Servië. Beide landen werden gesteund door andere landen en ook deze landen kwamen tegenover elkaar te staan.  Door de industriële revolutie werd er ook op een andere manier oorlog gevoerd. Er werd zo gebruik gemaakt van gas en bommen. Dit was een klein begin van een wapenwedloop.

De eerste wereldoorlog onderbrak de ontwikkelingen in de mode. Veel ontwerpers en schilders moesten het leger in. De ontwerpers die wel doorgingen met ontwerpen hadden last van een te kort aan materialen. Toch kwam er een drastische verandering voor de mode van de vrouwen. Vrouwen namen de rol van de man in de fabrieken over, waardoor de kleding praktischer en simpeler werd. In 1914 werd de strompel jurk vervangen voor een meer praktische wijde kortere rok. Vrouwen droegen soms zelfs gewoon broeken. In die tijd werd dit gezien als een schande, maar vormde een begin van verschillende emancipatie bewegingen voor de rechten van de vrouw. De dameskleding bestond uit smalle silhouetten en wat kortere rokken. Militaire invloeden waren te zien aan de mantels en jassen. Hoeden werden kleiner en eenvoudiger. Aan het eind van de oorlog werd de kleding wat rechter en zak-achtig. 

Een van de bijzonder vrouwen tijdens de eerste wereldoorlog was Millicent Garrett Fawcett. Zij streed voor vrouwenkiesrecht in Groot-Brittannië. Door de eerste wereldoorlog moesten vrouwen de banen overnemen van de man. Hierdoor werden vrouwen zelfverzekerde en groeide hun zelfvertrouwen. 

© 2020 Fashion blog. Anna Noor Ekkel
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin